Puglia, ett eventyr for to lansens håndverkere
Tidligere i høst ble to av våre dyktige medlemmer, tømrer Hans Petter Musum og tømrer Casper Vikingstad Lie, sendt på tur til Italia for å delta på kurs og nettverkssamling sammen med tømrere fra en rekke andre land. Vi har fått et flott referat fra turen deres.
Ja, da var det klart at vi var tatt ut som representanter for Handverkslaget, til Charpentier Sans Frontieres samling og hvor vi skulle jobbe med en oppgave på Masseria Mascava, Brindisi.
Charpentier Sans Frontieres er en organisasjon som arbeider for å ta vare på gamle bygninger og gamle håndverkstekniker. Og som samler folk fra mange land til disse oppgavene i forskjellige land. Denne gang fra Frankrike, Storbritannia, Italia, Norge, Polen, Slovakia, Spania, Sveits og USA.
Et masseria er en herregård med store landområder og med masse folk som produserte for eksempel vin/olivenolje, andre varer og tjenester.
Etter en lang dags reise, ble vi plukket opp på flyplassen i Brindisi, kjørt til Masserian der vi fikk hilse på de andre deltakerne og fått i oss litt mat. Så begynte vi å jobbe, flytte materialer og forberede oss til neste dag. Så ble det litt bading, middag og til slutt soving på kvelden.
Oppgaven var å lage ny takkonstruksjon på et bygg i mur med murte buer der en bue var borte. Arbeidet ble organisert av Francis Calame og Charles Barbero. Med Charles som arbeidsformann ble vi inndelt i tomannslag. En med litt erfaring og en med litt mindre. Så var vi gang å ry tømmeret som var litt forskjellig, blant annet douglas gran og furu som var knusk tørt og hardt å jobbe i. Mens ryingen foregikk ble det prøvd diverse forskjellige økser og teknikker som var meget lærerikt.
Da vi hadde rydd tømmeret til sperrebukken, startet fellingen sammen som lett beskrevet går i å legge tømmeret i vater, så brukes en loddsnor for å merke uttakene. En meget fin måte for å få nøyaktig merking på når det er skjevheter og ujevnheter. Når tømmeret var merket og tapper med tapphull laget, ble det prøve montert, før det ble heist opp og montert.
Etter arbeidet om dagene var det bading, middag og presentasjoner blant annet om takformer, hvor mye tømmer det går med i en takkonstruksjon og vi hadde en presentasjon om hva en tradisjonshåndverker i Norge kan komme borti av hus, oppgaver og utfordringer.
Til slutt vil vi takke så mye for at vi fikk muligheten til a få treffe alle disse flotte håndverkerne som jobber med andre typer bygninger, og andre teknikker å verktøy. Utrolig flinke og trivelige folk, både eiere, de som organiserer det, og de som styrte jobbinga.
Casper Vikingstad Lie og Hans Petter Musum