Filtrerer etter: «Foredrag»

apr.
25.

Håndverkertreff med Jon Bojer Godal og Steinar Moldal, på Dokka

Gjennomgangstemaet for denne kvelden er materialkvalitet og tradisjonell materialforståelse, og vi har invitert to nestorer på området til å belyse ulike aspekter ved temaet. 

Steinar Moldal 
Byggmester, ingeniør, daglig leder av Dovre handverkssenter AS på Hjerleid. Kursholder og rådgiver i materialkunnskap, skogforsking og i tradisjonelle byggeteknikker. Medforfatter av flere fagbøker om lafting, reiste konstruksjoner m.m.

Steinar hadde det overordnede ansvaret for prosjektering og oppføring av Nye skolmen bru, nord for Dokka.  

Jon Bojer Godal
Kjent som formidler av tradisjonell handverkskunnskap, både gjennom bøker og foredrag. Han har særlig arbeidet med bruk av tre i hus og båter, og med bygging og bruk av tradisjonelle trebåter.

 Det er nå en del år siden Jon foreleste og ledet skogvandringer i Dokka og Sør-Etnedal for EVU-studenter i regi av Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Vi gleder oss til et gjensyn med begge! 

Det blir servert kaffe/ te med bakels attåt.  OBS: Benytt adkomst via Dokka Sør, ikke via Østsinnilinna da den er stengt.

VELKOMMEN!   

Hilsen
Knut Ola Bjørklund (tlf. 917 74 162) og Tore Røbergshagen (tlf. 481 01 357)

Vis arrangement →
nov.
17.

Vern, val og moglegheiter – Eit føredrag med Else «sprossa» Rønnevig

Rønnevig har alltid vore engasjert i bygningsvern, spesielt gamle vindauge og sett det som ei livsoppgåve å verne om desse. Derfor har ho kallenavnet SPROSSA. ​

​Sprossa har gjort det til si oppgåve å dela kunnskap til huseigarar som vil  pussa opp eller renovera gamle hus.  Ho syner til eigen erfaring og deler raust av sin kunnskap.

BILLETT: Kan kjøpes her.

Vis arrangement →
apr.
13.

Föredrag om takkonstruktioner: Laggtak och spåntak

Våra kvällsföredrag fortsätter. Den 13/4 behandlas två olika takkonstruktioner:

Föredragshållare:
Björn Olofsson, byggnadsantikvarie, Jamtli, kommer tala om ”Laggtak”.
Laggtak är den äldsta takkonstruktionen vi känner till på timmerhus i Sverige. Var finns de bevarade idag och hur känner man igen dem? Utifrån ett härbre på hembygdsgården i Sveg berättar Björn om hur taken är konstruerade och hur de skiljer sig mot mer sentida tak

Per Ivar Sørensen, fagleder bygningsvern Museet Midt, kommer tala om "Spontak", och ta upp sådant som kvalitet och användning, med huvudfokus på området runt Namndalen.

Välkomna!

Frågor besvaras av:
malin.wolczynska@jamtli.com
torgunn.sollid@tfou.no

Vi är tacksamma om ni vill utvärdera vårt evenemang - klikk her.

Vis arrangement →
feb.
9.

Roald Renmælmo med foredrag om Høs-Knut

Bli med på direktesendt arrangement på Teams. 

Roalds doktoravhandling om 17-1800 tallets snekkerier inneholder en inngående utforsking av Høs-Knut, Nord-Østerdalens mest kjente snekker gjennom tidende.

Knut Larsen Snekker levde et omflakkende liv i Nord Østerdalen og Bardu. På midten av 1800-tallet hadde han en stor produksjon skatoll, interiører, portaler, vinduer, dører og finsnekkering i kirker. Og mye av dette er det fortsatt mulig å spore opp i dag.

Første timen vil omhandle Høs-Knut sitt liv, om alt fra ulykkelig kjærlighet til beinharde fyllekuler.

Den andre timen vil gå mer i dybden på håndverket. Det vil særlig bli lagt vekt på utvendige omramminger på dører og vinduer, men også innvendig finsnekkering.

Vi avslutter med en knalltung paneldiskusjon der Per Hvamstad, Amund Spangen og Jon Holm Lillegjelten deltar.

Fyll kaffekoppen og trykk på linken HER.

Vis arrangement →
juni
20.

Perle under restaurering: Dørnbergerhuset

Velkommen til årets perle under restaurering. Denne gangen skal vi til Dørnbergerhuset i Son. Her bodde og arbeidet kunstneren Carl Dørnberger fra 1896 til han døde i 1940. Dørnberger satte sitt preg på huset - blant annet med flere kulehull som dagens eiere har valgt å bevare.

Arrangementet starter på Son Kystkultursenter hvor vi får høre et foredrag av husets gode venn Tove Lissner. Hun har iherdig hjulpet til med istandsettingen av huset. Deretter tar vi turen opp til selve Dørnbergerhuset hvor husets eiere, Teppo Valkama og Arne Samuelsen, skal gi oss en omvisning.

VIKTIG: Vi har kun plass til 20 deltagere. Merk at endringer kan forekomme på grunn av koronakrisen.

PÅMELDING: Arrangementet er gratis, men grunnet bevertning er det påmelding. Ta kontakt med bygningsvernkonsulent Anne Aarvig Falster på mail eller tlf (Send gjerne SMS): bvs@fortidsminneforeningen.no / 41 63 64 59

Vis arrangement →