Filtrerer etter: «Fortidsminneforeningen»

Tørrmuringskurs på Tyndelsrudtunet del 2
jan.
12.
til 14. jan.

Tørrmuringskurs på Tyndelsrudtunet del 2

Tørrmuringskurs på Tyndelsrudtunet del 2

Publisert 02.11.2023

Vi skal jobbe videre med muren og inviterer til et kurs til. Kurs for lærlinger og unge håndverkere på Tyndelsrudtunet i Marker kommune. Har du lyst til å lære hvordan du bygger opp en grunnmur med tørrsteinsmuring?

Når: 12, 13 og 14 januar 2024, Dag 1 kl 9-17, Dag 2-3 kl 08-17
Forutsatt at det er ok vær og ikke for kaldt. 

Kurssted: Gamlestua på Tyndelsrudtunet, Tynnelsrudveien 22, 1870 Ørje. Her skal vi bygge opp igjen grunnmuren til hovedbygningen som har stått på det verneverdige tunet siden 1760-tallet.

Pris: 1500 kr inkl. lunsj en dag.

Betales til Foreningen Tyndelsrudtunet kontonr: 1050 22 25273 senest 10 dager før kursets oppstart.

Arrangør: Foreningen Tyndelsrudtunet i samarbeid ned Fortidsminneforeningen, Sparebankstiftelsen DNB og Tradisjonshåndverk Weidner AS.

Kursholdere:

- Meik Weidner fra Tradisjonshåndverk Weidner AS  

Målgruppe: håndverkere, lærlinger og skoleelever.

Påmeldingsfrist: 15. des. Kurset har en maksbegrensning på 8 stk. Håndverkere, lærlinger og skoleelever har førsteprioritet på dette kurset. Tildeling av plasser etter påmeldingstidspunkt. Om det er stor interesse vil det bli vurdert å holde flere kurs også for personer uten håndverksutdanning med interesse for tradisjonshåndverk.  

Ta med: Hørselsvern/ørepropper, vernesko, arbeidstøy (fordel med kneputer), Øyevern/skogshjelm med visir, steinverktøy (håndslegge, spett e.l.) Drikke og lunsj til de to første dagene.

Innhold: 
Teorien består av generell kunnskap om forskjellig murtyper f.eks kistemur, støttemur og eventuell enkle hagemurer. Det spesielle ved utformingen av muren er at naturstein blir lagt tørr oppå hverandre. Kurset vil formidle generell utforming, konstruksjon og visuell presentasjon av natursteinsmur. Deltagerne vil få teoretisk og praktisk kunnskap om egnet hjørnestein, hvilken steiner man bruker nederst i raden, og hvordan det skal se ut tilslutt.

Håndverksløftet er en satsing for å fremme tradisjonshåndverk i Norge, og er et samarbeid mellom Sparebankstiftelsen DNB og Fortidsminneforeningen. Tyndelsrudtunet er så heldige å få være med på satsingen etter at vi fikk midler fra Sparebankstiftelsen til istandsetting av Gamlestua. Mer detaljert informasjon om tilstanden før prosjektstart, fremdrift og videre plan gjennomgås under kurset.

Bakgrunn for kurset:
Kurset vil gi kursbevis og referanser for fremtidige prosjekter. Det er stor mangel på håndverkere innenfor tradisjonshåndverk. Om du har interessen for den delen av faget, er nettverksbyggingen gjennom dette kurset svært nyttig for jobbmuligheter fremover. Husk at fremtidens håndverkere må i større grad vedlikeholde eldre hus enn å bygge nye.

Følg oss gjerne på Facebook @Tyndelsrudtunet. Der kan du se flere bilder og mer informasjon om prosjektet med å «Istandsette Gamlstua på Tyndelsrudtunet»  

Ikke nøl med å ta kontakt om det er noe du lurer på.

Meik Weidner, 930 03 370 eller post@weidner.no

Hedda Skagen Paulson 48128885 eller hedda@fortidsminneforeningen.no 

Hilsen Styret i Tyndesrudtunet v/Inger Marie Jaavall og Lars Kristian Ruud

Vis arrangement →
Kurs i muring av fundament og grue - Kokkhuset på Abborhøgda
sep.
4.
til 8. sep.

Kurs i muring av fundament og grue - Kokkhuset på Abborhøgda

  • 97 Abborhøgdvegen Austmarka, Innlandet, 2224 Norway (kart)
  • Google Calendar ICS

Fortidsminneforeningen skal sette i stand gruen som sto i Kokkhuset på Abborhøgda.

Matlagingen på de skogfinske gårdene foregikk vanligvis ikke i våningshuset. Der sto røykovnene som var meget effektive til oppvaming, men ikke like egnet til matlaging. Derfor ble maten laget i et eget hus som omtales kokkhus. På Abborhøgda har vi et kokkhus og restene etter den opprinnelige gruen som sto her ligger som en sammenrast haug på innsiden. Denne haugen skal gjennom 3 ulike kurs lede frem til at gruen igjen kan brukes og inngå som det tradisjonelle elementet den engang har vært.

Vi inviterer i høst til en ukes kurs hvor vi skal undersøke og finne ut av hvordan denne gruen engang har sett ut og begynne arbeidet med å mure opp igjen fundamentet og jobbe oss litt oppover. Vi skal ha en oppstartsdag hvor vi har invitert en lokal tradisjonsbærer som skal bistå oss i arbeidet med å forstå hvordan vi løser oppgaven.

Berit Bruvik er kursholder

Vi kan ta med inntil 6 deltagere på kurset. Vi kan tilby enkel overnatting på Abborhøgda og bevertning.

Påmeldingskostnad er 1000,- kroner.

4.- 8. september.

Vis arrangement →
Kurs i lafting og tørrmuring på Karusbakken
aug.
30.
til 1. sep.

Kurs i lafting og tørrmuring på Karusbakken

Kurs i samarbeid med Norsk Håndverksinstitutt.

På Karusbakken er det flere hus som trenger omsorg. På dette kurset skal vi fortsette med stabburet som skal få restaurert grunnmuren på østsiden. Grisehuset ble påbegynt på kurs sist september og skal ferdigstilles denne gangen.  
Dette kurset er et samarbeid med
Norsk Håndverksinstitutt, kursdeltakerne kommer fra prosjekt Ungt tradisjonshåndverk. Mer info kommer. 

Les mer om våre kurs: https://fortidsminneforeningen.no/bygningsvern/handlag/kurs/ 

Vis arrangement →