Filtrerer etter: «Tekstil»

nov.
5.
til 7. nov.

Kurs i seglmaking

På dette kurset får me besøk av seglmakar Tor Erik Gustavsen frå «TEG seil» som har jobba som fulltids seglmakar sidan 2001. Gjennom kurset skal me læra om reparasjon og vedlikehald av tradisjonelle segl med fokus på segl til gaffelrigga båtar. Me skal mellom anna også innom syteknikkar, teori om forming av segl, handarbeid på segl, vedlikehald og reparasjonar.

INSTRUKTØR: Tor Erik Gustavsen

PRIS: 4300,- Inkl. alle måltider

MÅLGRUPPE: Eigarar av båtar med tradisjonell gaffelrigg

TA MED: Kniv, saks, seglhanske

STAD: Hardanger fartøyvernsenter, Norheimsund

SPØRSMÅL & PÅMELDING: morten.hesthammer@fartoyvern.no/ tlf. 474 88 295, innan 18. okt. 2021

Vis arrangement →
juli
12.
til 18. juli

Veving - Kom i gang II

Lær å veve og å sette opp eigen renning i veven. På kurset får du prøve å veve toskaft, kypert og vaffelbinding i ulike garnkvalitetar. Kvar kursdeltakar får også prøve å renne, påsveiping, hovling, tre i vevskei, nedknyting. Kurs frå Måndag kl 19 til sundag kl 15.

Kurslærer: Will Riedlinger
Påmelding til Raulandsakademiet innen 31. mai 2021.

Kursplan:

Mål: I løpet av kurset skal kursdeltakar få eit innblikk i grunnleggande teknikkar i handveving, få kunnskap om vevstolen, om vevutstyr som trengs og korleis ein set opp ein vev. Kursdeltakar vil få ei innføring i grunnprinsippa i bindingslære og vi brukar vevprogrammet WeavPoint til bindingslæra. Vidare vert det  noko om ulike garnkvalitetar og kva desse høver godt til.

Alle kursdeltakarane får høve til å veve handkle, veske, nålepute og kan hende eit skjerf.

Ant. timar med lærar 42

Spesielle krav: Alle som ynskjer å lære å veve kan søke kurset. Det er ingen krav til forkunnskaper

Innhald/dagsplan:

Vevverkstaden ligg ca 600 m i gangavstand frå Raulandsakademiet.

 Måndag: Kort intro om kva veving er og kva for mogelegheiter det er i veven. Bli kjend på verkstaden.

Tysdag – fredag: Veving, oppsetting av vev, renning, sveiping, hovling, framknyting, nedknyting, m.m. Enkel bindingslære og korleis ein kan lese vevoppskrifter og rekne ut materialforbruk.

Inspirasjon til nyskaping

Laurdag – sundag: avslutte veven, ferdigstille og klargjere til miniutstilling, oppsummering og evaluering og sjå på mogelegheitene og kva som må til for å veve der du bur.

Studiematriell:

Alle deltakarane får tilgang til vevstolar og alt naudsynt veveutstyr.

Tilrådd litteratur: Solveig Orstad Teigen: veving eller Laila Lundell: Den store vevboken.

Om du har andre bøker om veving, tar du med det du har. Husk å merke private bøkar med namn.

Ta med: Skrivesaker og papir, gjerne ruteblokk. Fargeblyantar. Saks. Målband. Tykke sokkar, kopp. Husk å merke privat utstyr med namn.

Materialkostnader: ca kr. 400 – 600

Vi gjer merksam på:

  • Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.

  • Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform: Praktisk arbeid på verkstaden. Individuelt arbeid, plenumsdiskusjon og teoriundervisning. Korte økter med teoriundervisning felles. Mykje individuell rettleiing og undervisning i grupper.

Verkstadane er opne om kvelden slik at deltakarane kan praktisere utanom undervisningstida.

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Lærar: Will Riedlinger

Vis arrangement →
juli
12.
til 18. juli

Møbeltapetsering, II

Her kan du lære enkel stopp og trekk av dine eigne stolar. Gjerne antikke stolar. Treverket må vere i orden. For nokon kan det vere aktuelt å lære enkel snøring av fjærer. Snøring av fjærer og stopping er arbeidskrevjande. Lærar tek kontakt med deltakarane før kurset for å bestemme kva som skal gjerast og kva som trengs av stoff, materialer og utstyr. Materialkostnad til eit spisestolsete med fjærer er ca. kr 1000.-. Kurset er for nybyrjarar og dei som har arbeidd med møbeltapetsering ei tid. Individuell undervisning.

Påmelding til Raulandsakademiet innen 31. mai 2021.

Om Nina Hurum:

Faglært møbeltapetserer med svennebrev. Engasjert i prøvenemnd, laug og læreplanarbeid for møbeltapetsererfaget. Bachelorgrad i kunst- og arkitekturhistorie fra UiO. Har drevet eget verksted i Oslo de siste ti årene. Respekt for fagets teknikker og historie ligger til grunn for den håndverksmessige gjennomføring av arbeid med hvert møbel.

Mål: Å gi deltakerene innføring i møbeltapetsering, stoppe- trekke om egne stoler.

Ant. timar med lærar 42

Spesielle krav:Ingen

Innhald/dagsplan:

Kurset er et grunnkurs og omfattar i første rekke faststoppmadrassering og omtrekking av egne seter/stoler. For noen kan det være aktuellt å prøve seg på fjærsetting/snøring/stopp/trekk av for eksempel en biedemeyer-stol eller sete. Enkle stoler uten stopp på ermlen, med sete/rygg for omtrekking vil også være en mulig arbeidsoppgave. Treverket på møblene må være i stand. Det blir liten tid til liming og overflatebehandling. Div. teknikkker og materialkunnskap integreres i kurset.

Studiematriell:

  • Stoffsaks

  • Liten spiss tang

  • Lyten tynn hammer

  • Målebånd

  • Syl

  • Papair og blyant

  • Evt symaskin hvis stolen krever søm

En «startpakke» med de nødvendigste verktøy en møbeltapetserer har bruk for kan bestilles frå læraren. Pakken inneholder en tapetserersyl, krumnåler i to størresler, dobbelspissnål, liten tang.

Øvrige verktøy kan også anskaffes via instruktør.

Tekstil og evt pyntespiker/ agramaner/ pyntebånd kan velges og bestilles i verksted i Akersveien 25.

Vi gjer merksam på:

Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.

Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform: Fellesundervisning og mye individuell rettledning

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Lærar: Nina Hurum

Nettsida: http://www.hurumrasmussen.com/

E-post: nh@hurumrasmussen.com

Instagram: @hurumrasmussen

Facebook: @hurumrasmussen

Vis arrangement →
juli
5.
til 11. juli

Sy klede etter eigne mål, grunnkurs

Har du lyst til å sy klede etter eigne ideer, men ikkje veit korleis du skal tilpasse et ferdigmønster til egne mål?

På kurset tek vi utgangspunkt i eit ferdigkjøpt snittmønster for vevde stoffer. Det er lurt å begynne med et enkelt plagg, f.eks. skjørt, tunika, enkel kjole. Mønsteret du har valgt gjer vi om slik at det passar din kropp. Du lærer korleis du endrar ferdigmønsteret slik at det passer din kropp og ser ut som du ønsker. Så syr vi lerretsmodell av mønsteret, gjer innprøving på kroppen og overfører endringane attende på mønsteret. Deretter klipper du det ferdig innretta snittmønsteret i stoff og du lærer den sømteknikken som trengs for å få til et proft sydd klesplagg. Under saumprosessen gjer vi nye innprøvingar etter eigen kropp.

Kurset er et grunnkurs innen målsøm av klær og tilpasses etter kursdeltakernes nivå. Om du ikke har erfaring med søm av klær, så er dette kurset noe for deg.

Kurset høver for deg som har planar om å ta utdanning innan saum. For eksempel Design, mønsterkonstruksjon og saum av klede på USN eller Tradisjonskunst, tekstil på USN. Les meir om utdanningane her:  https://www.usn.no/studier/finn-studier/folkemusikk-og-tradisjonskunst

Kurs måndag kl 19 til sundag kl 15. Påmeldingsfrist 24. mai 2021 til Raulandsakademiet.

Kursplan:

Mål: Hvordan tilpasse snittmønsteret for vevde stoffer etter egen ide tilpasset egne mål og sømprosessen frem til ferdig plagg.

Ant. timar med lærar 42 timar

Spesielle krav: Ingen spesielle forkunnskaper kreves, kurset passer både for nybegynnere og de som har litt erfaring» innen søm av klær.

Innhald/dagsplan:

Studiematriell:

Utstyrsliste til kurset:

Et ferdigmønster som du vil tilpasse og sy etter (Jeg anbefaler Burda. Stoff&Stil-mønstre er krevende å jobbe med når vi skal målsy, anbefales ikke). Vær oppmerksom på at snittmønsteret er tegnet for faste vevde stoffer uten stretchfibre i materialet og heller ikke for strikkede jerseystoffer etc. Velg passende stoff til snittmønsteret. Ufórede plagg er enklere å sy enn fórede plagg. Dess flere detaljer det er på plagget, dess vanskeligere. Spør gjerne lærer Veronika Svensson Glitsch om råd når du skal velge mønster hvis du er usikker på vanskeligehetsgraden for deg.

Stoff du vil sy plagget av. Det kan være lurt å ha med litt forskjellig slik at du ikke må låse deg på forhånd for hva du skal bruke. Ta også med fórstoff hvis du ønsker å fóre plagget ditt (selv om snittmønsteret ditt kanskje ikke har med fór) og vliselin (til forsterkninger av belegg, linninger osv. ikke lerretsvliselin). Det er viktig at du har vasket alle stoffene du skal bruke før du kommer til kurset. På den måten er du sikker på at stoffene er ferdig krympet og at de ikke smitter av i fargen, og du vil se hvordan stoffet arter seg uten appreturen i.

Lerretsstoff (billig på Ikea) eller noe annet stoff med lerretsbinding du har liggende og har lyst å få brukt opp (eks. laken/sengetøy). Dette bruker vi til å sy lerretsmodeller av.

Sytråd, glidelås, knapper eller annet du trenger til plagget

Målebånd (mykt, ikke sånn hardt som det er vanskelig å bøye rundt kroppen)

Rull med mønsterpapir (svakt gjennomsiktig slik at man kan se et annet mønster under, NB! ikke med rutenett på og ikke de som minner om stoff )

Teip (kontorteip som man kan skrive på med blyant)

Papirsaks

Spiss blyant (husk spisser, eller tynn trykkblyant)

Linjaler: linjal ca. 30 cm, skredderlinjal, eller rett vinkel og en veldig lang vanlig linjal

Store muttere, ca. 6 stykker som det er fint å bruke som vekter når to lag mønster ikke skal flytte seg rundt på bordet mens du tegner

Perm med plastlommer er lurt å ha til oppbevaring av mønsterdelene

Knappenåler

Sprettekniv

Sømmometer (gjerne i sølvfarget metall som har ulike hakk for de ulike målene, brukes til å sette av sømmonnet på stoffet)

Skredderkritt (gjerne i pulverform med rissehjul på beholderen)

Stoffsaks

Symaskin med tilbehør og manual. ​Overlockmaskin hvis du har.

Symaskinnåler, ta med flere forskjellige tykkelser. (Symaskinnåler er forbruksvare og det lønner seg å bytte nål ofte)

Vi gjer merksam på:

  • Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.

Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform: Individuell undervisning og fellesundervisning etter behov.

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Lærar: Veronika Glitsch Tlf.: 62590760

Adresse: Vestbygdvegen 283, 2340 Løten

E-post: mail@veronikaglitsch.no

Web site: www.veronikaglitsch.no

Syskole-blogg med Veronika Glitsch sine gratis oppskrifter innen redesign, mønsterkonstruksjon og sømteknikk:blogg.veronikaglitsch.no

Veronika Glitsch på Facebook: https://www.facebook.com/Veronika-Glitsch-116123498734250/

På denne linken ligg ei redesign-syoppskrift som Veronika har laga: https://www.cultura.no/Pengevirke/Pengevirke-nr-3—2014/Yndlingsplagg-er-bra-for-miljoet/

Her ligger to redesignoppskrifter som Veronika har laga: https://www.reflid.no/?sort=klaer

Her kan du høyre Veronika snakke på nrk P1 om redesign: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-hedmark-og-oppland/DKOP02001615/23-01-2015

Veronika Glitsch underviser ved Universitetet i Sørøst Norge:

https://www.usn.no/om-usn/kontakt-oss/ansatte/veronika-glitsch-article182116-6688.htmlSjå

Veronika Glitsch under forsker grand Prix:

https://www.youtube.com/watch?v=a6LRLmMZtaw

Hvorfor har vi overforbruk av klær?

https://www.hioa.no/Mediabiblioteket/node_52/Konferanse-og-seminarbidrag/Hvorfor-har-vi-et-overforbruk-av-klaer_Veronika-Glitsch

Vis arrangement →
juli
5.
til 11. juli

Veving - Kom i gang II

Lær å veve og å sette opp eigen renning i veven. På kurset får du prøve å veve toskaft, kypert og vaffelbinding i ulike garnkvalitetar. Kvar kursdeltakar får også prøve å renne, påsveiping, hovling, tre i vevskei, nedknyting. Kurs frå Måndag kl 19 til sundag kl 15.

Kurslærer: Will Riedlinger
Påmelding til Raulandsakademiet innen 24. mai 2021.

Kursplan:

Mål: I løpet av kurset skal kursdeltakar få eit innblikk i grunnleggande teknikkar i handveving, få kunnskap om vevstolen, om vevutstyr som trengs og korleis ein set opp ein vev. Kursdeltakar vil få ei innføring i grunnprinsippa i bindingslære og vi brukar vevprogrammet WeavPoint til bindingslæra. Vidare vert det  noko om ulike garnkvalitetar og kva desse høver godt til.

Alle kursdeltakarane får høve til å veve handkle, veske, nålepute og kan hende eit skjerf.

Ant. timar med lærar 42

Spesielle krav: Alle som ynskjer å lære å veve kan søke kurset. Det er ingen krav til forkunnskaper

Innhald/dagsplan:

Vevverkstaden ligg ca 600 m i gangavstand frå Raulandsakademiet.

 Måndag: Kort intro om kva veving er og kva for mogelegheiter det er i veven. Bli kjend på verkstaden.

Tysdag – fredag: Veving, oppsetting av vev, renning, sveiping, hovling, framknyting, nedknyting, m.m. Enkel bindingslære og korleis ein kan lese vevoppskrifter og rekne ut materialforbruk.

Inspirasjon til nyskaping

Laurdag – sundag: avslutte veven, ferdigstille og klargjere til miniutstilling, oppsummering og evaluering og sjå på mogelegheitene og kva som må til for å veve der du bur.

Studiematriell:

Alle deltakarane får tilgang til vevstolar og alt naudsynt veveutstyr.

Tilrådd litteratur: Solveig Orstad Teigen: veving eller Laila Lundell: Den store vevboken.

Om du har andre bøker om veving, tar du med det du har. Husk å merke private bøkar med namn.

Ta med: Skrivesaker og papir, gjerne ruteblokk. Fargeblyantar. Saks. Målband. Tykke sokkar, kopp. Husk å merke privat utstyr med namn.

Materialkostnader: ca kr. 400 – 600

Vi gjer merksam på:

  • Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.

  • Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform: Praktisk arbeid på verkstaden. Individuelt arbeid, plenumsdiskusjon og teoriundervisning. Korte økter med teoriundervisning felles. Mykje individuell rettleiing og undervisning i grupper.

Verkstadane er opne om kvelden slik at deltakarane kan praktisere utanom undervisningstida.

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Lærar: Will Riedlinger

Vis arrangement →
juli
5.
til 11. juli

Brodere bunad, ullbroderi

Mange drøymer om å brodere bunad anten til seg sjølv eller til eit familiemedlem, men manglar kunnskap for setje i gang.  Eller har du kanskje starta og lagt bort arbeidet, fordi det ikkje blei slik du hadde tenkt? Nå kan du gå på kurs og få god hjelp med å koma i gang. Kurslærer har lang erfaring med bunadsaum og har hatt ei rekke kurs innan brodering og montering. Ho kan og ta med prøvelapper dersom du treng ekstra trening før du set i gang med sjølve bunaden. Det tek tid å brodere ein bunad, så du blir ikke ferdig på dette kurset. Men du kjem godt i gang og i samarbeid med kurslærar set du opp ein plan slik at du kjem i mål. Du kan og brodere plattsaumskjorter, men ikke skjorter med tellesøm. Kurs frå måndag kl 19 til sundag kl 15.

Kurslærer: Barbro Storlien
Påmelding: Til Raulandsakademiet innen 24. mai 2021.

Mål: Målet er at du skal koma godt i gang med arbeidet ditt.

Spesielle krav: Det er sjølvsagt ein fordel å ha kjennskap til handarbeid, men det viktigaste er at du er motivert. I tillegg treng du godt syn, briller eller lupelampe.

Antal timar: 42

Innhald/dagsplan:

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Vi startar med ein gjennomgang av arbedet ditt, snakker om korleis det er lurt å legge opp arbeidet og lage ein arbeidsplan. Dersom det er ynskjeleg kan vi starte med prøvelappar før vi set i gang med sjølve arbeidet – bunadmaterialane.

Studiemateriell

Du må ha med ei materialpakke med påteikna materiale til bunad.

Broderigarn, broderiplansjer og spisse broderinåler 24-26.

Du må og ha med spiss saks, broderiramme med diameter 20 cm og penn/blyant og papir.

Dersom du er usikker på kva du treng, ta kontakt med kurslærer som kan gje råd.

Vi gjer merksam på:

• Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.

• Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform: Noko fellesundervisning, men mest individuell rettleiing.

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Lærar : Barbro Storlien

Tlf.: 99 79 82 92

Adresse: Nedre Måsan 15 B, 1385 Asker

E-post: barbrostorlien@hotmail.com

Instagram: fru_storlien

Blogg : frustorlien.blogspot.com

Facebook: som Barbro Tronhuus Storlien og bloggsiden Fru Storlien

Twitter: Fru Storlien

Vis arrangement →
juni
28.
til 4. juli

Møbeltapetsering 1 med Erik Melcher og Raulandsakademiet

Her kan du lære enkel stopp og trekk av dine eigne stolar. Gjerne antikke stolar. Treverket må vere i orden. For nokon kan det vere aktuelt å lære snøring av fjærer. Snøring av fjærer og stopping er arbeidskrevjande. Lærar tek kontakt med deltakarane før kurset for å bestemme kva som skal gjerast og kva som trengs av materialer og utstyr. Materialkostnad til eit spisestolsete med fjærer er ca. kr 1000.-. Kurset er for nybyrjarar og dei som har arbeidd med møbeltapetsering ei tid. Individuell undervisning. Erik Melcher er meister i faget og har arbeidd som møbeltapetserar I 45 år. Kurs frå måndag kl 19 til sundag kl 15.

Mål: Å gi deltakerene innføring i møbeltapetsering, stoppe- trekke om egne stoler.

Ant. timar med lærar 42

Spesielle krav: Ingen

Påmeldingsfrist: 4. april 2021.

Innhald/dagsplan:

Kurset er et grunnkurs og omfattar i første rekke faststoppmadrassering og omtrekking av egne seter/stoler. For noen kan det være aktuellt å prøve seg på fjærsetting/snøring/stopp/trekk av for eksempel en biedemeyer-stol eller sete. Enkle stoler uten stopp på ermlen, med sete/rygg for omtrekking vil også være en mulig arbeidsoppgave. Treverket på møblene må være i stand. Det blir liten tid til liming og overflatebehandling. Div. teknikkker og materialkunnskap integreres i kurset.

Studiematriell:

Verktøy som deltagerene må ta med er:

God stoffsaks,

avbiter,

lita, tynn og spiss knipetang,

liten og tynn hammer (pen-hammer),

målband og syl.

Skrivesaker og fotoutstyr e.l. for å dokumentere arbeidsprosess.

Stoff til trekking må heller ikke glemmes.

Symaskin dersom du må sy saman stoff.

Vi gjer merksam på:

Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.

Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform: Fellesundervisning og mye individuell rettledning

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Lærar: Erik Melcher

Tlf.: 90097543

Adresse: Jaktlia 15, 1361 Østerås

E-post: erikmelcher@hotmail.com

Vis arrangement →
juni
12.
til 13. juni

Sy klede etter eigne mål, digitalt

Har du lyst til å sy klede etter eigne ideer, men ikkje veit korleis du skal tilpasse et ferdigmønster til egne mål?

På kurset tek vi utgangspunkt i eit ferdigkjøpt snittmønster.  Du lærer korleis du endrar ferdigmønsteret slik at det passer din kropp og ser ut som du ønsker.

Vi syr opp plagget du har tilpasset mønsteret til. Du lærer korleis du bruker mønsteret for å klippe ut delane til plagget, og den saumeteknikken som skal til for å få eit proft resultat. Under saumprosessen gjer vi innprøvingar etter eigen kropp.

Kurset er heilt digitalt. I tillegg til dei to kursdagane vert det eit digitalt møte kl. 19 den 10. mai saman med Veronika. Der kan du ta opp spørsmål om innkjøp av mønster, stoff og annet utstyr.

Undervisning kl. 9-17 laurdag og sundag.

KURSPLAN:

Mål: Hvordan tilpasse snittmønsteret etter egen ide tilpasset egne mål og sømprosessen frem til ferdig plagg.

Ant. timar med lærar: 15 timar

Spesielle krav: Kurset passer både for nybegynnere og for dei som har sydd litt frå før.

INNHALD:

Utstyrsliste til kurset:

  • PC med kamera

  • Et ferdigmønster som du vil tilpasse og sy etter (Jeg anbefaler Burda. Stoff&Stil-mønstre er krevende å jobbe med når vi skal målsy, anbefales ikke). Vær oppmerksom på om snittmønsteret er tegnet for faste vevde stoffer uten stretchfibre i materialet, eller om det er laget for strikkede jerseystoffer etc. og kjøp passende stoff til snittmønsteret.

  • Målebånd (mykt, ikke sånn hardt som det er vanskelig å bøye rundt kroppen)

  • Rull med mønsterpapir (svakt gjennomsiktig slik at man kan se et annet mønster under, NB! ikke med rutenett på og ikke de som minner om stoff )

  • Teip (kontorteip som man kan skrive på med blyant)

  • Papirsaks

  • Spiss blyant (husk spisser, eller tynn trykkblyant)

  • Linjaler: linjal ca. 30 cm, skredderlinjal, eller rett vinkel og en veldig lang vanlig linjal

  • Store muttere, ca. 6 stykker som det er fint å bruke som vekter når to lag mønster ikke skal flytte seg rundt på bordet mens du tegner

  • Perm med plastlommer er lurt å ha til oppbevaring av mønsterdelene

  • Knappenåler

  • Sprettekniv

  • Sømmometer (gjerne i sølvfarget metall som har ulike hakk for de ulike målene, brukes til å sette av sømmonnet på stoffet)

  • Skredderkritt (gjerne i pulverform med rissehjul på beholderen)

  • Stoffsaks

  • Sytråd, glidelås, knapper eller annet du trenger til plagget

  • Stoff du vil sy plagget av. Det kan være lurt å ha med litt forskjellig slik at du ikke må låse deg på forhånd for hva du skal bruke. Du må også ha fórstoff om plagget ditt blir bedre med fór (selv om snittmønsteret ditt kanskje ikke har med fór) og vliselin (til forsterkninger av belegg, linninger osv. ikke lerretsvliselin). Det er viktig at du har vasket alle stoffene du skal bruke før kurset begynner. På den måten er du sikker på at stoffene er ferdig krympet og at de ikke smitter av i fargen, og du vil se hvordan stoffet arter seg uten appreturen i.

  • Symaskin med tilbehør og manual og overlock maskin dersom du har.

  • Symaskinnåler, flere forskjellige tykkelser, både universal og jerseynåler om du trenger det (Symaskinnåler er forbruksvare og det lønner seg å bytte nål ofte)

Vi gjer merksam på:
• Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.

  • Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform: Individuell undervisning og fellesundervisning etter behov.

Fellesinformasjon

Lærar: Veronika Glitsch Tlf.: 62590760

Adresse: Vestbygdvegen 283, 2340 Løten

E-post: mail@veronikaglitsch.no

Web site: www.veronikaglitsch.no

Syskole-blogg med Veronika Glitsch sine gratis oppskrifter innen redesign, mønsterkonstruksjon og sømteknikk:blogg.veronikaglitsch.no
Veronika Glitsch på Facebook: https://www.facebook.com/Veronika-Glitsch-116123498734250/

På denne linken ligg ei redesign-syoppskrift som Veronika har laga: https://www.cultura.no/Pengevirke/Pengevirke-nr-3—2014/Yndlingsplagg-er-bra-for-miljoet/

Her ligger to redesignoppskrifter som Veronika har laga: https://www.reflid.no/?sort=klaer

Her kan du høyre Veronika snakke på NRK P1 om redesign: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-hedmark-og-oppland/DKOP02001615/23-01-2015

Veronika Glitsch underviser ved Universitetet i Sørøst Norge:

https://www.usn.no/om-usn/kontakt-oss/ansatte/veronika-glitsch-article182116-6688.html

Sjå Veronika Glitsch under forsker Grand Prix:

https://www.youtube.com/watch?v=a6LRLmMZtaw

Hvorfor har vi overforbruk av klær?

https://www.hioa.no/Mediabiblioteket/node_52/Konferanse-og-seminarbidrag/Hvorfor-har-vi-et-overforbruk-av-klaer_Veronika-Glitsch

Vis arrangement →
juni
5.
til 6. juni

Kurs i knipling på nettet (Nybegynner, smykker, metallknipling og kafé)

Det vil ikke bli avholdt fysiske kurs på Kjeller slik vi først hadde planlagt, men det vil bli gjennomført online-kurs på Zoom i stedet.

INFORMASJON OM KURS OG PRIS:
Presentasjon online-kurs 5.-6. juni 2021

PÅMELDING:
Påmeldingsskjema online-kurs 5.-6. juni 2021

PÅMELDINGSFRIST:
30. april 2021 til knipleforeningenskurs@gmail.com

Vis arrangement →
mai
7.
til 9. mai

Kurs i reipslaging

På dette kurset skal du få ei innføring i reipslaging frå fiber til trosse. Me rigger opp 3 ulike reiparbanar og roterer mellom dei. Frå handspinning av fiber til garn, til ferdig slått tau. Me kjem innom ulike materialar som har vore vanleg på reiparbanar, samt faget si historie og kva kvalitet i tau inneber. Du vil sjå på tau med heilt nye auge etter desse dagane!

INSTRUKTØR: Ingunn Undrum

PRIS: 4000,- Inkl. alle måltider

MÅLGRUPPE: Nybyrjar/alle

TA MED: Kniv

STAD: Hardanger fartøyvernsenter, Norheimsund

SPØRSMÅL & PÅMELDING: line.larsen@hvm.museum.no / tlf. 479 74 363 innan 16. april 2021

Vis arrangement →
mai
3.

Webinar: Tekstiler og miljø

Tekstilene vi kjøper og bruker har stor påvirkning på miljøet, og utgjør en betydelig del av den globale klimabelastningen. Hva kan du og jeg gjøre for å ta gode valg som forbruker? Og hvilken rolle spiller tradisjonshåndverk og husflid?

Vær med på webinar mandag 3. mai, kl. 12-13.30 på Zoom.

Åpent for alle! → Fullt program og påmelding kommer → Følg med på husflid.no.

I 2019-2022 jobber Norges Husflidslag med hvordan materialkunnskap, håndverk og husflid kan bidra til å gjøre oss til mer ansvarlige forbrukere gjennom satsingen Holdbart: husflid.no/holdbart

Kunnskap om materialer og teknikker er forutsetninger for å gjøre ansvarlige valg som forbruker. Det å lage, reparere og utnytte ressursene som ligger nær oss var tidligere en selvfølgelig del av allmenndannelsen. Det er en del av vår immaterielle kulturarv.

Med dagens situasjon er denne kunnskapen igjen høyaktuell. Velstanden vår, kjøpekraften og overforbruket har skapt enormt store utfordringer for kloden vår og livet på den.

Vis arrangement →
mars
17.

Knipling - Schneeberger teknikk

Follo Knipleforening arrangerer online-kurs! Medlemmer av Knipleforeningen i Norge får medlemspris. De er et nystartet lokallag med små økonomiske ressurser, men de ønsker å gi studenter, arbeidsledige og tekstilkunstnere inntil 50% rabatt, så langt vi klarer det.

HVA:
Schneeberger-teknikk. For lett øvet. 4 små motiver i Schneeberger-teknikk.

KURSLÆRER:
Elisabeth Bjørklund Bøhler.

NÅR:
Fire onsdager med start 17. mars 2021, kl 18.00 – 21.00 (Deretter 7. april, 21. april, 5. mai 2021).

PRIS:
Pris medlem/ikke-medlem: 850,-/1.050,-

PÅMELDING:
Send mail til: folloknipling@gmail.com

Velkommen til kurs!

Kursene arrangeres med støtte fra Studieforbundet Kultur og Tradisjon

Vis arrangement →
mars
4.

Knipling - Nybegynner kurs

Follo Knipleforening arrangerer online-kurs! Medlemmer av Knipleforeningen i Norge får medlemspris. De er et nystartet lokallag med små økonomiske ressurser, men de ønsker å gi studenter, arbeidsledige og tekstilkunstnere inntil 50% rabatt, så langt vi klarer det.

HVA:
Nybegynner kurs i knipling. Inger forkunnskaper kreves.

KURSLÆRER:
Eva Andresen.

NÅR:
Fire torsdager med start 4. mars 2021, kl 18.00 – 21.00 (Deretter 11. mars, 18. mars, 25. mars 2021).

PRIS:
Pris medlem/ikke-medlem: 850,-/1.050,-

PÅMELDING:
Send mail til: folloknipling@gmail.com

Velkommen til kurs!

Kursene arrangeres med støtte fra Studieforbundet Kultur og Tradisjon

Vis arrangement →
mars
1.

Knipling - 4 små motiver

Follo Knipleforening arrangerer online-kurs! Medlemmer av Knipleforeningen i Norge får medlemspris. De er et nystartet lokallag med små økonomiske ressurser, men de ønsker å gi studenter, arbeidsledige og tekstilkunstnere inntil 50% rabatt, så langt vi klarer det.

HVA:
4 små motiver. For lett øvet/viderekomne. 4 små motiver i ulike teknikker (Schneeberger, russisk, milanesisk, torchon).

KURSLÆRER:
Elisabeth Bjørklund Bøhler.

NÅR:
Fire mandager med start 1. mars 2021, kl 12.00 – 15.00 (Deretter 15. mars, 19. april, 3. mai 2021).

PRIS:
Pris medlem/ikke-medlem: 850,-/1.050,-

PÅMELDING:
Send mail til: folloknipling@gmail.com

Velkommen til kurs!

Kursene arrangeres med støtte fra Studieforbundet Kultur og Tradisjon

Vis arrangement →
feb.
1.

Knipling - 6 små ringer

Follo Knipleforening arrangerer online-kurs! Medlemmer av Knipleforeningen i Norge får medlemspris. De er et nystartet lokallag med små økonomiske ressurser, men de ønsker å gi studenter, arbeidsledige og tekstilkunstnere inntil 50% rabatt, så langt vi klarer det.

HVA:
6 små ringer. For de som vil lære litt mer enn det grunnleggende i torchon, for de som ønsker ulike runde kniplinger til monteringskurs eller vennindegaver og for de som ønsker et egnet undervisningsopplegg som kan egne seg som kursmateriell for elever på cirka Nybegynner 3-nivå

KURSLÆRER:
Elisabeth Bjørklund Bøhler.

NÅR:
Seks mandager med start 1. februar 2021, kl 18.00 – 21.00 (Deretter 15. februar, 1. mars, 15. mars, 19. april, 3. mai 2021).

PRIS:
Pris medlem/ikke-medlem: 1.400,-/1.700,-

PÅMELDING:
Send mail til: folloknipling@gmail.com

Velkommen til kurs!

Kursene arrangeres med støtte fra Studieforbundet Kultur og Tradisjon

Vis arrangement →
jan.
27.

Knipling - Nybegynner kurs

Follo Knipleforening arrangerer online-kurs! Medlemmer av Knipleforeningen i Norge får medlemspris. De er et nystartet lokallag med små økonomiske ressurser, men de ønsker å gi studenter, arbeidsledige og tekstilkunstnere inntil 50% rabatt, så langt vi klarer det.

HVA:
Nybegynner kurs i knipling. Inger forkunnskaper kreves.

KURSLÆRER:
Elisabeth Bjørklund Bøhler.

NÅR:
Fire onsdager med start 27. januar 2021, kl 18.00 – 21.00 (Deretter 3. februar, 17. februar, 3. mars 2021).

PRIS:
Pris medlem/ikke-medlem: 850,-/1.050,-

PÅMELDING:
Send mail til: folloknipling@gmail.com

Velkommen til kurs!

Kursene arrangeres med støtte fra Studieforbundet Kultur og Tradisjon

Vis arrangement →
jan.
19.

Knipling - Bloemwerk-teknikk II

Follo Knipleforening arrangerer online-kurs!

Medlemmer av Knipleforeningen i Norge får medlemspris.

De er et nystartet lokallag med små økonomiske ressurser, men vi ønsker å gi studenter, arbeidsledige og tekstilkunstnere inntil 50% rabatt, så langt de klarer det.

HVA:
Bloemwerk-teknikk II. Ulike små blader og blomster kniples for innlæring av triks innen teknikken.

KURSLÆRER:
Elisabeth Bjørklund Bøhler.

NÅR:
Åtte tirsdager med start 19. januar 2021, kl 18.00 – 21.00. (Deretter 2. februar, 16. februar, 2. mars, 16. mars, 6. april, 20. april, 4. mai 2021).

PRIS:
Medlem/ikke-medlem: 1.700,-/2.000,-.

PÅMELDING:
Send mail til: folloknipling@gmail.com

Velkommen til kurs!

Kursene arrangeres med støtte fra Studieforbundet Kultur og Tradisjon.

Vis arrangement →
okt.
26.
til 27. okt.

Fagdagene i bunad og folkedrakt

Ver med på Fagdagene i bunad og folkedrakt i haust! Vi inviterer til seminar med tema «berekraft i bunaden». Deltakarane får moglegheit til å besøke museumssamlingar og systover, og vi ser på rekonstruksjonar frå Ryfylke og Østfold.

Tid: 26.-27. oktober 2020
Stad: Scandic Solli, Oslo
Påmelding opnar 15. august, og du må melde deg på innan 15. september.

Fagdagene i bunad og folkedrakt blir arrangert saman med Studieforbundet kultur og tradisjonNoregs UngdomslagNorsk institutt for bunad og folkedrakt og Norsk folkedraktforum.

Vis arrangement →
okt.
3.
til 4. okt.

Kniplekurs

STED:
Bennechesgte 4, 0169 Oslo  (OBS! Adressen kan bli endret dersom koronavirus-anbefalingene endres.  Stedet vil bli i Oslo eller rett utenfor bygrensen.  Påmeldte vil informeres)

OBS!  Påmeldinger  vedrørende Stabekk er nå slettet, og deltakere må melde seg på på nytt!

På grunn av koronavirussituasjonen er den planlagte årsmøte/kurshelgen utsatt til helgen 3. og 4. oktober 2020.  Den planlagte kurshelgen i Tromsø er avlyst. Vi håper at ting har roet seg innen oktober, og at kurs- og årsmøtehelgen kan gjennomføres uten store endringer.   Slik vi vurderer situasjonen i dag vil dette være trygt og gjennomførbart, og vi ønsker alle velkommen til kurs, kniplekafé og årsmøte!

Dersom Regjeringen vedtar begrensinger på antall deltakere, vil de først påmeldte få plassene og resten satt på venteliste.  Ved en evt pålagt avlysning vil alle påmeldte få beskjed umiddelbart.

Vi har denne gang valgt en miniversjon av kurshelgen, med færre timer og der deltakerne selv må ordne med innkvartering og middag lørdag.  Knipleforeningen ordner med bespisning i løpet av kursdagen. Ved en eventuell avlysning av helgen, vurderer vi å arrangere årsmøtet via nettløsning.

PROGRAM:

Lørdag 3. oktober:

  • 09.00 - 11.30  Kurs

  • 11.30 - 12.30 Lunch

  • 12.30 - 16.00 Kurs

  • 16.00 - 17.30 Årsmøte

Søndag 4. oktober:

  • 09.00 - 11.30 Kurs

  • 11.30 - 12.30 Lunch

  • 12.30 - 16.00 Kurs

Alle dager: kaffepause ca kl 10 og ca kl 14.00

Beregnet undervisningstid: ca 12 timer.  Mindre endringer/tilpasninger kan/vil forekomme

 

1)  NYBEGYNNER/LITT ØVET.  Lærer: Eva Andresen

Om kurset: Nybegynnere skal lære grunnslagene i knipling. Ingen forkunnskaper er nødvendig.  De som ønsker en oppfriskning vil få undervisning tilpasset sitt nivå. Gi beskjed om du ønsker å kjøpe utstyr. 

2)  TORCHON-KNIPLING.  Lærer: Dagny Jegstad.

Om kurset: Kurset passer for dem som har kniplet en tid. Den enkelte kan kontakte lærer angående ønsket teknikk eller knipling. Hvis ønskelig kan en «prøve» maltesisk kniplepute og –pinner en dag på kurset.

3)  TØNDERKNIPLING ELLER BÅNDKNIPLING (F EKS RUSSISK)/ MIX.Lærer: Elisabeth B. Bøhler.

Om kurset Kurset passer for kniplere på nivå fra litt øvet til godt erfaren.  Velg mellom (oppfølgings-)kurs i tønderknipling, kurs i båndkniplinger (f eks russiske) eller annet.  Tema avtales med lærer og kurset vil tilpasses den enkeltes nivå og ønsker

4)  KNIPLEKAFÉ: arrangeres for de som vil møtes uten å gå kurs. Pris dekker servering dagtid og lokalleie.

Gi beskjed om du ønsker «Hemmelig oppgave» eller vil arbeide med egne arbeider.

 

PRISER:
Kursavgift medlemmer/ikke-medlemmer: 1.750,-/2.050,-. Kniplekafé: 250,- kr per dag.
Kursavgift nybegynner som går første kurs: 1.550,- (gjelder både medlemmer og ikke-medlemmer).

PÅMELDING:
Send utfylt skjema til: knipleforeningenskurs@gmail.com eller pr post til Elisabeth Bjørklund Bøhler, Frydenbergveien 55, 1415 Oppegård, tlf 90 62 58 43.

Kursene arrangeres med støtte fra Studieforbundet Kultur og Tradisjon.

Vis arrangement →
juni
29.
til 5. juli

Veving med frie mønstringer

På dette kurset får du lære hvordan vi enkelt kan bruke eldre tiders mønsterbindinger. Taquete, Samitum,damask og Jin/kinesiske renningsvever, Beidervand, Diasper, Kuvikas. Av og til avskrekker slike betegnelser, men det som er felles for dem alle, er at de veves på få skaft og at mønsteret veves direkte i veven. Da kan mønsteret like gjerne være et bilde eller en tegning. Bindingene har forskjellige rennings- og innslagssystemer, det vi si at bindingene også kan betegnes som dobbeltbindinger.

Kursleder har med ferdige renninger og innslagsgarn. Deltagerne setter opp vevene, og vever prøver på alle oppsettene. Du får et kurshefte med oppskrifter på alle bindingene som blir satt opp. Kurset inneholder også en liten historisk del, samt teori og gjennomgang av alle oppskriftene.

Ta kontakt med Åse dersom du har spørsmål om kurset.

Ref. kursleders hjemmesider https://www.kirketekstiler.com/teknikker.

Materialkostnad ca. kr. 500 pr. deltager for garn til alle prøvene og kurshefte.

Kurs fra mandag kl 19 til søndag kl.15. Påmeldingsfrist 18. mai.

Kursplan:

Mål: Å lære å veve fri mønstring på enkle renninger.

Ant. timar med lærar 42

Spesielle krav: Det er ein fordel å ha vevd før.

Innhald/dagsplan:

Undervisningstid:

Måndag 1900-2100. Fyrst felles informasjon i Vesaassalen, deretter startar kurset på verkstaden.

Tysdag – laurdag: Kurs 0830-1600, Sundag: kurs 0830-1500. lunchpause 1200-1245.

Studiematriell:

Åse har med ferdige renningar som deltakarane set opp.

Materialkostnad ca kr 500.- inkludert kurshefte.

Ta med:

saks.

Måleband

skeikrok, hovelkrok, skyttel dersom du har.

Skrivesaker

Husk å merke privat utstyr med namn.

Vi gjer merksam på:

• Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og frå trykksaker til undervisningsføremål.

• Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform: Fellesundervisning og individuell rettledning.

Pris: Kurs kr. 6300.-

Opphald og mat i 6 døger kr. 6900.- (kr 1150,- per døger, kurspakke)

Lærar: Åse Eriksen

Tlf.: 91 63 62 23

Adresse: Radøyveien 2590, 5937 BØVÅGEN

E-post: ase.eriksen@hotmail.com

Web site: https://www.kirketekstiler.com/teknikker.

Facebook: Åse Eriksen

Vis arrangement →
juni
29.
til 5. juli

Sy klede etter eigne mål, grunnkurs

Har du lyst til å sy klede etter eigne ideer, men ikkje veit korleis du skal tilpasse et ferdigmønster til egne mål?

På kurset tek vi utgangspunkt i eit ferdigkjøpt snittmønster for vevde stoffer. Det er lurt å begynne med et enkelt plagg, f.eks. skjørt, tunika, enkel kjole. Mønsteret du har valgt gjer vi om slik at det passar din kropp. Du lærer korleis du endrar ferdigmønsteret slik at det passer din kropp og ser ut som du ønsker. Så syr vi lerretsmodell av mønsteret, gjer innprøving på kroppen og overfører endringane attende på mønsteret. Deretter klipper du det ferdig innretta snittmønsteret i stoff og du lærer den sømteknikken som trengs for å få til et proft sydd klesplagg. Under saumprosessen gjer vi nye innprøvingar etter eigen kropp.

Kurset er et grunnkurs innen målsøm av klær og tilpasses etter kursdeltakernes nivå. Om du ikke har erfaring med søm av klær, så er dette kurset noe for deg.

Kurset høver for deg som har planar om å ta utdanning innan saum. For eksempel Design, mønsterkonstruksjon og saum av klede på USN eller Tradisjonskunst, tekstil på USN. Les meir om utdanningane her:  https://www.usn.no/studier/finn-studier/folkemusikk-og-tradisjonskunst

Kurs måndag kl 19 til sundag kl 15. Påmeldingsfrist 18. mai

Kursplan:

Mål: Hvordan tilpasse snittmønsteret for vevde stoffer etter egen ide tilpasset egne mål og sømprosessen frem til ferdig plagg.

Ant. timar med lærar 42 timar

Spesielle krav: Ingen spesielle forkunnskaper kreves, kurset passer både for nybegynnere og de som har litt erfaring» innen søm av klær.

Innhald/dagsplan:

Undervisningstid. Måndag 1900-2100. Fyrst felles informasjon i Vesaassalen, deretter startar kurset på verkstaden.

Tysdag – laurdag: Kurs 0830-1600, lunchpause 1200-1245. Sundag: kurs 0830-1500

Studiematriell:

Utstyrsliste til kurset:

Et ferdigmønster som du vil tilpasse og sy etter (Jeg anbefaler Burda. Stoff&Stil-mønstre er krevende å jobbe med når vi skal målsy, anbefales ikke). Vær oppmerksom på at snittmønsteret er tegnet for faste vevde stoffer uten stretchfibre i materialet og heller ikke for strikkede jerseystoffer etc. Velg passende stoff til snittmønsteret. Ufórede plagg er enklere å sy enn fórede plagg. Dess flere detaljer det er på plagget, dess vanskeligere. Spør gjerne lærer Veronika Svensson Glitsch om råd når du skal velge mønster hvis du er usikker på vanskeligehetsgraden for deg.

Stoff du vil sy plagget av. Det kan være lurt å ha med litt forskjellig slik at du ikke må låse deg på forhånd for hva du skal bruke. Ta også med fórstoff hvis du ønsker å fóre plagget ditt (selv om snittmønsteret ditt kanskje ikke har med fór) og vliselin (til forsterkninger av belegg, linninger osv. ikke lerretsvliselin). Det er viktig at du har vasket alle stoffene du skal bruke før du kommer til kurset. På den måten er du sikker på at stoffene er ferdig krympet og at de ikke smitter av i fargen, og du vil se hvordan stoffet arter seg uten appreturen i.

Lerretsstoff (billig på Ikea) eller noe annet stoff med lerretsbinding du har liggende og har lyst å få brukt opp (eks. laken/sengetøy). Dette bruker vi til å sy lerretsmodeller av.

Sytråd, glidelås, knapper eller annet du trenger til plagget

Målebånd (mykt, ikke sånn hardt som det er vanskelig å bøye rundt kroppen)

Rull med mønsterpapir (svakt gjennomsiktig slik at man kan se et annet mønster under, NB! ikke med rutenett på og ikke de som minner om stoff )

Teip (kontorteip som man kan skrive på med blyant)

Papirsaks

Spiss blyant (husk spisser, eller tynn trykkblyant)

Linjaler: linjal ca. 30 cm, skredderlinjal, eller rett vinkel og en veldig lang vanlig linjal

Store muttere, ca. 6 stykker som det er fint å bruke som vekter når to lag mønster ikke skal flytte seg rundt på bordet mens du tegner

Perm med plastlommer er lurt å ha til oppbevaring av mønsterdelene

Knappenåler

Sprettekniv

Sømmometer (gjerne i sølvfarget metall som har ulike hakk for de ulike målene, brukes til å sette av sømmonnet på stoffet)

Skredderkritt (gjerne i pulverform med rissehjul på beholderen)

Stoffsaks

Symaskin med tilbehør og manual. ​Overlockmaskin hvis du har.

Symaskinnåler, ta med flere forskjellige tykkelser. (Symaskinnåler er forbruksvare og det lønner seg å bytte nål ofte)

Vi gjer merksam på:

  • Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.

Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform: Individuell undervisning og fellesundervisning etter behov.

Pris: Kurs kr. 6300,- Opphald og mat i 6 døger kr. 6900,- (kr 1150,- per døger, kurspakke)

Lærar: Veronika Glitsch Tlf.: 62590760

Adresse: Vestbygdvegen 283, 2340 Løten

E-post: mail@veronikaglitsch.no

Web site: www.veronikaglitsch.no

Syskole-blogg med Veronika Glitsch sine gratis oppskrifter innen redesign, mønsterkonstruksjon og sømteknikk:blogg.veronikaglitsch.no

Veronika Glitsch på Facebook: https://www.facebook.com/Veronika-Glitsch-116123498734250/

På denne linken ligg ei redesign-syoppskrift som Veronika har laga: https://www.cultura.no/Pengevirke/Pengevirke-nr-3—2014/Yndlingsplagg-er-bra-for-miljoet/

Her ligger to redesignoppskrifter som Veronika har laga: https://www.reflid.no/?sort=klaer

Her kan du høyre Veronika snakke på nrk P1 om redesign: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-hedmark-og-oppland/DKOP02001615/23-01-2015

Veronika Glitsch underviser ved Universitetet i Sørøst Norge:

https://www.usn.no/om-usn/kontakt-oss/ansatte/veronika-glitsch-article182116-6688.htmlSjå

Veronika Glitsch under forsker grand Prix:

https://www.youtube.com/watch?v=a6LRLmMZtaw

Hvorfor har vi overforbruk av klær?

https://www.hioa.no/Mediabiblioteket/node_52/Konferanse-og-seminarbidrag/Hvorfor-har-vi-et-overforbruk-av-klaer_Veronika-Glitsch

Vis arrangement →
juni
29.
til 5. juli

Biletvev

Innføring i billedvev for nybegynnere, men har du litt erfaring og trenger oppfrisking av kunnskap eller litt hjelp til å realisere et prosjekt passer det også for deg. Her kan du veve tradisjonelt eller eksperimenterande etter eige ynskje. Det blir undervist i grunnleggande teknikkar, både tradisjonelle og nyare variantar. For dei heilt ferske er det lurt å byrje med ein prøvelapp. Lærar har opplegg og garn til prøvelapp. Har du lyst til å lage eigne komposisjonar, får du hjelp og rettleiing til det. Du treng ikkje vera god til å teikne. Biletvev er eit stort kunnskapsfelt, du kan sjølv velje område du vil arbeide med; teknikkar, fargar, materialkombinasjonar, komposisjon eller uttrykk. Du må ha eiga biletvevramme. Ta kontakt med kurslærar dersom du har behov for material.
Anne Grete Krogstad har Master i tradisjonskunst, og held kurs innan fleire teknikkar for både vaksne og barn. Kurs frå måndag kl 19 til sundag kl 15. Påmeldingsfrist 18. mai

Mål:

Deltageren skal mestre enkle billedvevteknikker, og anvende dem i billedkomposisjon, og oppnå en forståelse for teknikkens virkemidler og muligheter.

Ant. timar med lærar 42

Spesielle krav: Ingen

Innhald/dagsplan:

Undervisningstid.

Måndag 1900-2100. Fyrst felles informasjon i Vesaassalen, deretter startar kurset på verkstaden.

Tysdag – laurdag: Kurs 0830-1600, lunchpause 1200-1245.

Sundag: kurs 0830-1500

Hver dag veksler mellom felles gjennomgang, individuellt arbeid, individuell veiledning og felles diskusjoner.  Temaene blir tatt opp etter elevenes behov.

Temaene omfatter:

Gjennomgang av vevrammen, hvordan den rennes.

Grunnleggende teknikker, trapping, rette og spisse hakk, kamming, soumak.

Renningstetthet, garnkvalitet, variasjon av materialer.

Montering, feste tråder, flettekant, oppheng.

Historikk, billedvevens utvikling i Norge og Europa.

Nybegynnere starter med prøvelapp.

Studiematriell:

Deltakerne må ha med:

Billedvevramme, gaffel, målebånd, saks, butt stoppenål, søsternåler og skrivesaker.

Vevmateriale til prøvelapp fås kjøpt av lærer.

Deltagere må selv ta med garn og mønster de ønsker å veve. Har du håndspunnet «effektgarn» kan det gi fine effekter.

Noe garn, for de som ønsker å eksperimenter, kan kjøpes av kurslærer.

Ta gjerne kontakt med lærer i forkant av kurset.

Utlegg til prøvevev ca. kr. 200.-

Vi gjer merksam på:

  • Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.

  • Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform: Forelesing, individuelt arbeid, individuell rettleiing

Pris kurs kr 6300.-

Opphald og mat kr 6900.-  (1150 per døger, kurspakke)

Lærar:         Anne Grete Krogstad

Tlf.:             938 51 579

Adresse:     Lunderveien 11, 1866 Båstad

E-post:        ag-krog@online.no

Hjemmeside: www.agkrog.no

Facebook: Netthendt

Vis arrangement →
juni
28.

Veving - Kom i gang, Raulandsakademiet

Lær å veve og å sette opp eigen renning i veven. På kurset får du prøve å veve toskaft, kypert og vaffelbinding i ulike garnkvalitetar. Kvar kursdeltakar får også prøve å renne, påsveiping, hovling, tre i vevskei, nedknyting. Kurs frå Måndag kl 19 til sundag kl 15. Påmeldingsfrist 11. mai.

Kurset er nå fullteikna, men du kan stå på venteliste.  Det er ledig plass på vevkurs på Klanderud, Magnor. Les meir her:

https://www.facebook.com/events/498597170753428/

 Kursplan:

Mål: I løpet av kurset skal kursdeltakar få eit innblikk i grunnleggande teknikkar i handveving, få kunnskap om vevstolen, om vevutstyr som trengs og korleis ein set opp ein vev. Kursdeltakar vil få ei innføring i grunnprinsippa i bindingslære og vi brukar vevprogrammet WeavPoint til bindingslæra. Vidare vert det  noko om ulike garnkvalitetar og kva desse høver godt til.

Alle kursdeltakarane får høve til å veve handkle, veske, nålepute og kan hende eit skjerf.

Ant. timar med lærar 42

Spesielle krav: Alle som ynskjer å lære å veve kan søke kurset. Det er ingen krav til forkunnskaper

Innhald/dagsplan:

Undervisningstid.

Måndag 1900-2100. Fyrst felles informasjon i Vesaassalen, deretter startar kurset på verkstaden.

Tysdag – laurdag: Kurs 0830-1600, Sundag: kurs 0830-1500, lunchpause 1200-1245.

Vevverkstaden ligg ca 600 m i gangavstand frå Raulandsakademiet.

 Måndag: Kort intro om kva veving er og kva for mogelegheiter det er i veven. Bli kjend på verkstaden.

Tysdag – fredag: Veving, oppsetting av vev, renning, sveiping, hovling, framknyting, nedknyting, m.m. Enkel bindingslære og korleis ein kan lese vevoppskrifter og rekne ut materialforbruk.

Inspirasjon til nyskaping

Laurdag – sundag: avslutte veven, ferdigstille og klargjere til miniutstilling, oppsummering og evaluering og sjå på mogelegheitene og kva som må til for å veve der du bur.

Studiematriell:

Alle deltakarane får tilgang til vevstolar og alt naudsynt veveutstyr.

Tilrådd litteratur: Solveig Orstad Teigen: veving eller Laila Lundell: Den store vevboken.

Om du har andre bøker om veving, tar du med det du har. Husk å merke private bøkar med namn.

Ta med: Skrivesaker og papir, gjerne ruteblokk. Fargeblyantar. Saks. Målband. Tykke sokkar, kopp. Husk å merke privat utstyr med namn.

Materialkostnader: ca kr. 400 – 600

Vi gjer merksam på:

  • Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.

  • Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform: Praktisk arbeid på verkstaden. Individuelt arbeid, plenumsdiskusjon og teoriundervisning. Korte økter med teoriundervisning felles. Mykje individuell rettleiing og undervisning i grupper.

Verkstadane er opne om kvelden slik at deltakarane kan praktisere utanom undervisningstida.

Pris: Kurs kr 6300,-    Opphald og mat i 6 døger kr 6900,- (1150 per døger)

Lærar: Hilde Opedal Nordby

Adresse: Januarivägen 14, 86335 Sundsvall, Sverige.

Telefonnummer: 0046-793357609

E-post adresse: hildeonor@gmail.com

Vis arrangement →
juni
22.
til 26. juni

Kreativt "Holdbart" sommerkurs, 8-15 år

Målet for det kreative sommerkurset for barn er å skape interesse for håndverk.  Vi som husflidslag har et ansvar for å videreformidle ulike håndverkstradisjoner til nye generasjoner

I år fokuserer vi på  HOLDBART som også er Norges Husflidslags satsningsområde. Dette er et samfunnsrettet tema som vi tror vil engasjere de unge, og vi håper å inspirere dem i videre interesse for et bærekraftig miljø.

Alle aktivitetene vi skal gjennomføre på kurset er ikke på plass ennå. Men barna starter  med eget forkurs i bruk av symaskin og får en sømoppgave. Vi skal ha aktivitet i eget snekkerverksted der barna får jobbe med trearbeid/ spikking.

Vi samarbeidet med Larvik Museum. De gir barna et tilbakeblikk i Larviks historie kombinert med praktiske oppgaver på kjøkkenet i Herregården.

Vi vil gi dere flere opplysninger om innholdet på kurset etter hvert. Meld dere gjerne på nå. Det er plass til 45 barn og som oftest er det venteliste.

Kurset er organisert slik at barna deltar på alle aktivitetene. Hver stasjon er bemannet med dyktige kunsthåndverkere/pedagoger. Vi er til sammen 8 voksne som gjennomfører kurset.

Vi gir barna et kreativt opplegg i fem dager, de får  gode opplevelser og kanskje oppdager de nye ferdigheter hos seg selv. Gode mestringsopplevelser.

Siste dag vil vi ha utstilling der foreldre, søsken og besteforeldre vil se de flotte produktene. Barna har tidligere gitt uttrykk for at de har  en uke med god læring, gode sosiale opplevelser og mye glede.

Med disse aktivitetene viderefører vi gamle håndverkstradisjoner til yngre generasjoner som da gis mulighet til å ta de i bruk og nyttiggjøre seg i sin hverdag.

Vis arrangement →
juni
22.
til 28. juni

Brodere bunad - Ullbroderi, Raulandsakademiet

Mange drøymer om å brodere bunad anten til seg sjølv eller til eit familiemedlem, men manglar kunnskap for setje i gang.  Eller har du kanskje starta og lagt bort arbeidet, fordi det ikkje blei slik du hadde tenkt? Nå kan du gå på kurs og få god hjelp med å koma i gang. Kurslærer har lang erfaring med bunadsaum og har hatt ei rekke kurs innan brodering og montering. Ho kan og ta med prøvelapper dersom du treng ekstra trening før du set i gang med sjølve bunaden. Det tek tid å brodere ein bunad, så du blir ikke ferdig på dette kurset. Men du kjem godt i gang og i samarbeid med kurslærar set du opp ein plan slik at du kjem i mål. Du kan og brodere plattsaumskjorter, men ikke skjorter med tellesøm. Kurs frå måndag kl 19 til sundag kl 15.  Påmeldingsfrist 11. mai

Mål: Målet er at du skal koma godt i gang med arbeidet ditt.

Spesielle krav: Det er sjølvsagt ein fordel å ha kjennskap til handarbeid, men det viktigaste er at du er motivert. I tillegg treng du godt syn, briller eller lupelampe.

Antal timar: 42

Innhald/dagsplan:

Undervisningstid:
Måndag kl 19-20.
Tysdag – laurdag kl. 8.30-16. Lunsjpause 12 -13.
Sundag kl. 8.30-15

Vi startar med ein gjennomgang av arbedet ditt, snakker om korleis det er lurt å legge opp arbeidet og lage ein arbeidsplan. Dersom det er ynskjeleg kan vi starte med prøvelappar før vi set i gang med sjølve arbeidet – bunadmaterialane.

Studiemateriell

Du må ha med ei materialpakke med påteikna materiale til bunad.

Broderigarn, broderiplansjer og spisse broderinåler 24-26.

Du må og ha med spiss saks, broderiramme med diameter 20 cm og penn/blyant og papir.

Dersom du er usikker på kva du treng, ta kontakt med kurslærer som kan gje råd.

Vi gjer merksam på:

• Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.

• Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform: Noko fellesundervisning, men mest individuell rettleiing.

Pris: Kurs kr. 6300,-  Opphald og mat 6 døger kr 6900,- (kr 1150,- per døger)

Lærar: Barbro Tronhus Storlien

Tlf.: 99 79 82 92

Adresse: Nedre Måsan 15 H, 1385 Asker

E-post: barbrostorlien@hotmail.com

Instagram: fru_storlien

Blogg : frustorlien.blogspot.com

Vis arrangement →
mai
29.
til 31. mai

Sømkurs for litt øvede

Velkommen til sykurs for litt øvede mai 2020!

På grunn av stor interesse setter vi opp et nytt sykurs i vår.

Tidspunkt: Dette er også et helgekurs på 20 timer, fredag 29.mai kl. 17-21, lørdag 30.mai og søndag 31.mai, begge dager kl. 10-18.

Kurslærer er Solfrid Pedersen

Kursavgiften er kr. 1700.-/1530.-(for medlemmer) som bes innbetalt til bankkontonummer 2420.22.1896. Merk betalingen med navn, kursnavn og eventuelt medlemsnummer.

Bindende påmelding og betaling senest 14 dager før kursstart. Alle deltagere blir tilskrevet med informasjon om hva de må ha med til kurset. Materialkostnader kommer i tillegg til kursavgiften der ikke annet er spesifisert. Kursavgiften blir ikke refundert. Vi tar forbehold om endring i programmet og kurs kan avlyses dersom det er for få deltagere.

Vis arrangement →
mai
27.

Plantefarging v/Anne Grete Krogstad

Grunnleggende kurs for nybegynnere. Første dag møtes vi til innføring i plantefarging og begynner med å samle inn mange ulike vekster.

Kurset fortsetter i september. Da bruker vi plantene til farging av ull.

Tid:
Onsdag 27. mai 2020 kl. 18.00 til 21.00

Lørdag 12. september og søndag 13. september 2020

Pris: Medlem kr. 800, ikke medlem kr. 900.

Bindende påmeldingh senest 13. mai 2020.

Vis arrangement →
mai
23.
til 24. mai

Møbeltapetsering

Kursavgift kr 3.000 pr. deltager. Kursavgiften dekker  12 timers helgekurs + 2 timer formøte for gjennomgang av valgte møbler og veiledning av tekstilvalg/materialer og verktøy. Tekstil, materialer og håndverktøy kommer i tillegg.Lån av stiftepistol og annet forbruksmateriell som stifter og tråd er inkludert i prisen.Kurset vil bli avholdt i verksted på Røgdestranda 651, Grue Finnskog.Kursdato: 23 og 24 mai.Tidspunkt: 09.00-15.00.maks 4 kursdeltagere.ved stor etterspørsel er det mulighet for å sette opp flere kurs. Kursmateriell: ønsket møbel for omtrekking/omstopping, tekstil, oppslagsjern, avbitertang, klubbe, tekstilsaks, målebånd og tommestokk.En del av disse håndverktøyene er spesialtilpasset for faget og kan ikke kjøpes i en vanlig butikk. Dette kan derfor bestilles via meg om ønskelig.

Se link for mer informasjon.

Vis arrangement →
mai
23.

Innføring i blåtrykk og plantefarging

Innføring i  blåtrykk og plantefarging.
Kursleiarar: Marianne Wie og Zoë Burt
Kurset gje deg innføring i blåtrykk og plantefarging. Deltakarane får farga ei lita veske og får også med seg boka Nature Journal.
Kurset går 23. mai 10-16.
Påmelding 2 veker før kursstart. Pris kr. 1000. Betal kursavgifta til Fana husflidslags konto: 3418 18 00439. Merk betalinga med kurs og navn. Påmelding er ikkje gyldig før kurset er betalt.

Vis arrangement →